Siyasilerin mülteci sorununu her zaman seçim malzemesi olarak kullandığını hepimiz biliyoruz. Mültecilerin Türkiye’de kalıcı olmaması ve Birleşmiş Milletler’le daha aktif işbirliği acilen yapılmalıdır.
Sizlere pakistan ülkesinden örnek vereceğim...
Sovyetler Birliği'nin 1979'da Afganistan'ı işgal etmesinden sonra milyonlarca mülteci Pakistan’a geldi. Pakistan’ın yaptığı hataları Türkiye’nin de tekrar etmemesi gerekir. İlk zamanlarda Pakistan ülkesine gelen yardımlarla mülteciler konusunda ekonomik sıkıntı çekilmedi. ancak toplum düzeninin bozulduğu, terörün tavan yaptığı yıllar sonra fark edildiği bariz ortadadır.
Foto: Reuters
1979'daki Afganistan işgalinden sonra Pakistan'a 4,5 milyon mültecinin gelmesinin o zamanlar halk tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Ancak 11 Eylül'den sonra birçok terörist aktivitenin ülkeye gelen mülteciler tarafından organize edildiğinin tespit edilmesinden sonra kamuoyunun “Afganlıları, istikrar gelen ülkelerine geri gönderme” konusunda hemfikir oldular. Bu aşamada birçok sivil toplum örgütünün de mültecilerin geri dönüşü için gösteriler yaptı ve halihazırda Pakistan’da 2 milyona yakın mülteci kaldı.
Avrupa'nın, sosyal hayatı ve asayişi bozmamak için mültecilere kapılarını kapattığını hepimiz görüyoruz. Türkiye'nin de topraklarında Suriyelileri çok uzun süre ağırlamayı düşünmemesi gerekir. Avrupa Birliği'nin Suriyeli mülteciler için Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk kaynak aktarma kararı, Pakistan'a da o zamanlar BM ve diğer İslam ülkeleri büyük maddi yardımlarda bulundu. Ancak ülkedeki mülteciler tarafından organize edilen suçlar ve terör faaliyetleri sebebiyle sosyal hayatın tehdit altına girdiği, şimdilerde ise toplumda büyük huzursuzluk oluştu ve ülkeye güven kalmadı. Mültecilerin Pakistan'da sosyal hayatı zedelediğinin tam olarak farkına varılması 30 yıl sürdü.
Avrupa ülkeleri güçlü ekonomiye sahip olmalarına rağmen Suriyeli mültecileri kabul etmiyorlar. Belli sayıda mülteciyi kabul ettiler, onları da ülkelere dağıttılar. Çünkü bir ülkenin tek başına işin içinden çıkamayacağını, mültecilerin topluma ve asayiş sistemine de zarar vereceğini biliyorlar. Bunlar, çok sayıda mülteciyi topraklarında barındırmayı göze alan Türkiye için bir ders niteliğinde olmalısını temenni ediyorum.
Türkiye’ye giriş yapan mültecilerin kayıt işlemlerinin sıkı takip edilmesi ve suça meyilli mültecilerin özellikle takip edilmesi gerektiğini düşünüyor, Türkiye'nin BM ile daha aktif çalışmasını kesinlikle öneriyorum.
Foto: Reuters
Afgan mülteciler, Pakistan'a kendileri ile beraber silah ve uyuşturucu getirdiler ve Pakistan'a yeni bir atmosfer aşılamaya başladılar. Artık Pakistan’da birçok kesim, mültecilerin sosyal hastalıklar getirdiğini ve çok sayıda suça karıştıklarına inanıyor. Pakistan'ın Güvenlik ve istihbarat birimleri, son 30 yılda işlenen suçların çoğunun mültecilerden kaynaklandığını düşünüyor.
uzun lafın kısası şudur.
Ülkemiz bu mülteci sorununa çare bulamaz ise sıkıntısını yine milletçe yaşayacağız ve bu problemler uzun yıllar çok büyük sorun haline geleceği çok net olarak ortadadır.
Foto: Reuters